Stołówka
Stołówka mieści się na parterze szkoły. Jest miejscem przeznaczonym do spożywania posiłków przygotowanych przez kuchnię.
Kontakt telefoniczny - tel. 32 797 71 50 Intendentka
Godziny wydawania posiłków wyznacza dyrektor:
- śniadanie dla przedszkolaków - godz.9:00
- obiad dla uczniów szkoły - godz. 11:30
- obiad dla przedszkolaków - godz. 12:00
- obiad dla uczniów szkoły - godz. 12:35
- podwieczorek dla przedszkolaków - godz. 14:00
Aktualny jadłospis wywiesza się również w miejscu widocznym i ogólnodostępnym na parterze szkoły i szatni przedszkolnej.
JADŁOSPIS
Poniedziałek 13.05.2024
Śniadanie: parówki z szynki, chleb z masłem(1,5), herbata *papryka
Obiad: żurek z ziemniakami(3,5), kluski na parze z sosem truskawkowym(1,2,5), kompot/woda
Podwieczorek: kanapki z ogórkiem zielonym(1,5)
Wtorek 14.05.2024
Śniadanie: zupa mleczna(1), chleb z masłem(1,5), herbata *marchewka
Obiad: rosół z makaronem(1,2,5),eskalopki, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej(2,5) kompot/woda
Podwieczorek: ciasto(2,5)
Środa 15.05.2024
Śniadanie: szwedzki stół: pieczywo mieszane, szynka, jajko, ogórek zielony(1,2,5), herbata*jabłko
Obiad: krupnik(3,5),kluski z mięsem w sosie pomidorowym(1,2,5), herbata/kompot
Podwieczorek: mus jabłkowy
Czwartek 16.05.2024
Śniadanie: kajzerka z dżemem(1,5), kawa zbożowa(1)* rzodkiewka
Obiad: rosół z zacierką(2,3,5), polędwiczki, ziemniaki, buraki(5)kompot/woda
Podwieczorek: koktajl truskawkowo - bananowy(1)
Piątek 17.05.2024
Śniadanie: kanapki z pastą z tuńczyka(1,2,5,6), herbata,*ogórek kiszony
Obiad: krem szpinakowy(1,3,5), placki z sera(1,2,5), kompot/woda
Podwieczorek: banan
Poniedziałek 20.05.2024
Śniadanie: kanapki z polędwicą sopocką(1,5), herbata *gruszka
Obiad: krem z białych warzyw(3,5), spaghetti z sosem mięsno - pomidorowym(1,5),kompot/woda,
Podwieczorek: wek z Almette i szczypiorkiem(1,5)
Wtorek 21.05.2024
Śniadanie: zupa mleczna(1), chleb z masłem(1,5),herbata*banan
Obiad: rosół z lanym ciastem(2,3,5), gulasz z kaszą, ogórek(5), kompot/woda
Podwieczorek: galaretka, biszkopt(5)
Środa 22.05.2024
Śniadanie: kanapki z szynką drobiową(1,5),herbata *papryka
Obiad: zupa ogórkowa(3,5), makaron z masłem(1,5), kompot/woda
Podwieczorek: truskawki, jabłko
Czwartek 23.05.2024
Śniadanie: bułka z serem(1,5), kakao(1), *jabłko
Obiad: rosół z makaronem(2,3,5), udko z kurczaka, ziemniaki, surówka z marchewki(5),kompot/woda
Podwieczorek: mufinki czekoladowe(2,5)
Piątek 24.05.2024
Śniadanie: grahamka z pastą jajeczną i szczypiorkiem(1,2,5) herbata*jabłko
Obiad: krem pieczarkowy(1,3,5), racuchy z sosem jogurtowo - truskawkowym(1,2,5)kompot/woda
Podwieczorek: chipsy jabłkowe
Składniki alergizujące: mleko /białko mleka(1)/; jaja/białko jaja kurzego(2); seler(3);
musztarda /gorczyca(4)/; pieczywo, makaron, kasze /gluten(5)/; ryby(6); orzechy(7)
*przekąska pomiędzy posiłkami
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
W roku szkolnym 2023/24 bierzemy udział w "Programie dla szkół" realziowanym przez Agencję Rynku Rolnego.
Dzieciom uczestniczącym w „Programie dla szkół” w trakcie wybranych tygodni roku szkolnego udostępnia się bezpłatnie co najmniej 3 razy w tygodniu:
- świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia),
- mleko i produkty mleczne.
Asortyment produktów dostępnych w Programie jest szeroki, tj. dzieci mogą otrzymać jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, soki, marchewki, rzodkiewki, paprykę słodką, kalarepę, pomidorki, a także mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne. Katalog produktów w ramach Programu w roku szkolnym określa Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w rozporządzeniu.
Ponadto, w ramach Programu dzieci uczestniczą także w specjalnych zajęciach edukacyjnych realizowanych zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej.
Głównym celem „Programu dla szkół” jest kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych dzieci, poprzez zwiększenie spożycia owoców, warzyw oraz mleka i produktów mlecznych w codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez realizowane działania edukacyjne w ramach Programu.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zdrowo się odżywiamy! Uczymy się gotować!
- Kanapki klasy III - 21.01.2016r.
- Warzywa i owoce wokół nas klasy I - 23.11.2015r.
- Zdrowo jem, jestem zdrów IIb - 27.10.2015r.
- Wiem, co jest zdrowe w IIa - 20.10.2015r.
- Motylki robią sok owocowo - warzywny - 08.10.2015r.
- Owocowy dzień w przedszkolu - dzień gruszki - 02.10.2015r.
- Owocowe szaszłyki w przedszkolu - 24.09.2015r.
- Klasa Ib piecze rogaliki drożdżowe - 15.05.2015r.
- Pieczenie rogalików w klasie Ia - 13.05.2015r.
- Wycieczka klasy II do Chlebowej chaty - 12.05.2015r.
- Przygotowujemy tradycyjne makówki pod kierunkiem Pani Sołtys - 9.12.2014r.
- Dzień zdrowego śniadania - 4.11.2014r.
- Wycieczka klasy II do gospodarstwa specjalizujacego sie w produkcji marchwi - 25.09.2014r.
- Pieczenie chleba w kalsie III - 24.09.2014r.
- Zdrowa sałatka jarzynowa klasy II - 22.09.2014r.
- Przedszkolaki robią sałatkę owocową
- Sałatki pierwszoklasistów
- Sałatki owocowe klasy II
- Klas III przygotowuje zdrowe sałatki
- Zdrowe przedszkole
- Poznajemy zdrowotne i lecznicze właściwości miodu
- Potrafimy upiec pyszne ciasteczka
- Odwiedzamy DANONE
- Świetnie gotujemy - sukces naszych uczennic w konkursie "Mała Chochla"
Braliśmy udział w KAMPANII "ZDROWIE JEST SMACZNE"
PROMUJACEJ ZDROWE ŻYWIENIE WŚRÓD DZIECI W PSZCZYŃSKICH SZKOŁACH