Stołówka
Kontakt telefoniczny - tel. 32 797 71 50 Intendentka Sylwia Sakrajecka
Godziny wydawania posiłków wyznacza dyrektor:
W przedszkolu:
- śniadanie dla przedszkolaków - godz.9:00
- obiad dla przedszkolaków - godz. 12:00
- podwieczorek dla przedszkolaków - godz. 14:00
W szkole:
- obiad dla uczniów szkoły - godz. 11:30
- obiad dla uczniów szkoły - godz. 12:35
Aktualny jadłospis wywiesza się również w miejscu widocznym i ogólnodostępnym na parterze szkoły i szatni przedszkolnej.
Poniżej - Zarządzenie nr 13/2024 Dyrektora Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Studzienicach z dnia 21 sierpnia 2024 r. w sprawie warunków korzystania ze stołówki szkolnej, w tym wysokości opłat za posiłki w Zespole Szkolno-Przedszkolnego w Studzienicach
JADŁOSPIS
Poniedziałek 24.03.2025
Śniadanie: kanapki wiosenne: szynka drobiowa, rzodkiewka, pomidorek koktajlowy, sałata, kiełki rzodkiewki(1,2,5), kawa zbożowa, *jabłko
Obiad: zupa jarzynowa (1,3,5), grysik z sosem truskawkowym(1,2,5), kompot/woda
Podwieczorek: kajzerka z pasztetem i ogórkiem kiszonym(1,5)
Wtorek 25.03.2025
Śniadanie: kuleczki miodowe z mlekiem(1,5),wek z kiełbasą podsuszaną i ogórkiem zielonym(5), herbata z cytryną, *mandarynka
Obiad: rosół na wywarze mięsno- warzywnym z makaronem(1,2,3,5), pulpety z ziemniakami puree i buraczkami(1,4,5), kompot/woda
Podwieczorek: kisiel z ciasteczkiem zbożowym
Środa 26.03.2025
Śniadanie: tosty z szynką i żółtym serem (1,2,5), herbata owocowa, *papryka
Obiad: zupa ogórkowa(1,3,5), makaron z kurczakiem i sosem szpinakowym (1,2,5), kompot/woda +owoce
Podwieczorek: muffinki i banan(1,2,5)
Czwartek 27.03.2025
Śniadanie: bułeczki śniadaniowe- wyrób własny z miodem(1,2,5), *żurawina
Obiad: rosół na wywarze mięsno- warzywnym z lanym ciastem(1,2,3,5), gulasz z kaszą bulgur i ogórkiem konserwowym (1,2,5) kompot/woda
Podwieczorek: smoothie owocowe z zakręconą chrupką kukurydzianą(1)
Piątek 28.03.2025
Śniadanie: chleb zwykły/ wieloziarnisty z serkiem waniliowym (1,2,5,6), herbata z owoców leśnych,*kiwi
Obiad: zupa cebulowo- porowa(1,3,5), łosoś z ziemniakami puree i bukietem warzyw(1,2,7), sok/woda
Podwieczorek: drożdżówka(1,2,5)
Składniki alergizujące: mleko /białko mleka(1)/; jaja/białko jaja kurzego(2); seler(3);
musztarda /gorczyca(4)/; pieczywo, makaron, kasze /gluten(5)/; ryby(6); orzechy(7)
*przekąska pomiędzy posiłkami
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
W roku szkolnym 2024/25 bierzemy udział w "Programie dla szkół" realziowanym przez Agencję Rynku Rolnego.
Dzieciom uczestniczącym w „Programie dla szkół” w trakcie wybranych tygodni roku szkolnego udostępnia się bezpłatnie co najmniej 3 razy w tygodniu:
- świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia),
- mleko i produkty mleczne.
Asortyment produktów dostępnych w Programie jest szeroki, tj. dzieci mogą otrzymać jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, soki, marchewki, rzodkiewki, paprykę słodką, kalarepę, pomidorki, a także mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne. Katalog produktów w ramach Programu w roku szkolnym określa Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w rozporządzeniu.
Ponadto, w ramach Programu dzieci uczestniczą także w specjalnych zajęciach edukacyjnych realizowanych zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej.
Głównym celem „Programu dla szkół” jest kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych dzieci, poprzez zwiększenie spożycia owoców, warzyw oraz mleka i produktów mlecznych w codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez realizowane działania edukacyjne w ramach Programu.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------