Stołówka

Stołówka mieści się na parterze szkoły. Jest miejscem przeznaczonym do spożywania posiłków przygotowanych przez kuchnię.
Godziny wydawania posiłków wyznacza dyrektor:

  • śniadanie dla przedszkolaków - godz.9:00
  • obiad dla uczniów szkoły  - godz. 11:30
  • obiad dla przedszkolaków - godz. 12:00
  • obiad dla uczniów szkoły - godz. 12:35
  • podwieczorek dla przedszkolaków - godz. 14:00

Aktualny jadłospis wywiesza się również w miejscu widocznym i ogólnodostępnym na parterze szkoły.

JADŁOSPIS

 

Piątek 01.03.2024
Śniadanie: bułka kukurydziana, pasta jajeczna (1,2,5), herbata *pomidor
Obiad: zupa ogórkowa (1,3,5), makaron z masłem i cynamonem (2,5), kompot
Podwieczorek: kanapki z Almette i szczypiorkiem (1,5)

Poniedziałek 04.03.2024
Śniadanie: parówki z szynki, chleb z masłem(1,5), herbata/woda, *ogórek kiszony
Obiad: kapuśniak(3,5), grysik z truskawkami(1,5), kompot/woda
Podwieczorek: wek z pomidorem(1,5)
Wtorek 05.03.2024
Śniadanie: zupa mleczna(1), chleb z masłem(1,5), *papryka, herbata/woda
Obiad: rosół z lanym ciastem(3,5), kotlet a/ la devolay, ziemniaki, surówka z marchewki(1,2,5), kompot/woda
Podwieczorek: pomarańcza, jabłko
Środa 06.03.2024
Śniadanie: szwedzki stół: szynka, jajko, ogórek zielony, sałata(1,5), *jabłko
Obiad: krupnik(3,5),kluski z mięsem w sosie pomidorowym(1,2,5), herbata/kompot
Podwieczorek: drożdżówka z serem(5)
Czwartek 07.03.2024
Śniadanie: grahamka z serem żółtym(1,5), kakao(1)* marchewka
Obiad: rosół z makaronem(2,3,5), klops w sosie, ziemniaki, buraki(1,2,5)kompot/woda
Podwieczorek: jogurt, paluch kukurydziany(1)
Piątek 08.03.2024
Śniadanie: pieczywo mieszane z pastą z twarożku(1,5), *banan
Obiad: zupa pomidorowa(1,3,5), naleśniki z dżemem niskosłodzonym(1,2,5), kompot/woda
Podwieczorek: bułka z ogórkiem zielonym(1,5)
Poniedziałek 11.03.2024
Śniadanie: kanapki z szynką gotowaną(1,5), herbata/woda *papryka
Obiad: barszcz zabielany(1,3,5), racuchy z jabłkiem(1,2,5),kompot/woda,
Podwieczorek: bułka z pasztetem(1,5)
Wtorek 12.03.2024
Śniadanie: zupa mleczna(1), chleb z masłem(1,5),herbata/woda *banan
Obiad: rosół z zacierką(2,3,5), udko, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej(5), kompot/woda
Podwieczorek: ciasto(2,5)
Środa 13.03.2024
Śniadanie: kanapki z pastą z tuńczyka(1,5,6),herbata/woda, ogórek,
Obiad: krem cebulowy(2,3,5), makaron z serem(1,5) kompot/woda
Podwieczorek: grahamka z polędwicą(1,5)
Czwartek 14.03.2024
Śniadanie: rogal z masłem(1,5), kakao(1), *jabłko
Obiad: rosół z ryżem(2,3,5), polędwiczki wieprzowe, ziemniaki, fasolka, kompot/woda
Podwieczorek: banan, ciasteczka zbożowe(5)
Piątek 15.03.2024
Śniadanie: jajecznica(2), chleb z masłem(1) herbata/woda*ogórek zielony
Obiad: zupa serowa(1,3,5), filet z miruny, ziemniaki, surówka kapusty kiszonej(2,5,6)kompot/woda
Podwieczorek: pączki własnego wypieku(1,2,5)

Składniki alergizujące: mleko /białko mleka(1)/; jaja/białko jaja kurzego(2); seler(3);

musztarda /gorczyca(4)/; pieczywo, makaron, kasze /gluten(5)/; ryby(6); orzechy(7)

*przekąska pomiędzy posiłkami

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

W roku szkolnym 2023/24 bierzemy udział w "Programie dla szkół" realziowanym przez Agencję Rynku Rolnego.

Dzieciom uczestniczącym w „Programie dla szkół” w trakcie wybranych tygodni roku szkolnego udostępnia się bezpłatnie co najmniej 3 razy w tygodniu:

  • świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia),
  • mleko i produkty mleczne.

Asortyment produktów dostępnych w Programie jest szeroki, tj. dzieci mogą otrzymać jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, soki, marchewki, rzodkiewki, paprykę słodką, kalarepę, pomidorki, a także mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne. Katalog produktów w ramach Programu w roku szkolnym określa Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w rozporządzeniu.

Ponadto, w ramach Programu dzieci uczestniczą także w specjalnych zajęciach edukacyjnych realizowanych zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej.

Głównym celem „Programu dla szkół” jest kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych dzieci, poprzez zwiększenie spożycia owoców, warzyw oraz mleka i produktów mlecznych w codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez realizowane działania edukacyjne w ramach Programu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Zdrowo się odżywiamy! Uczymy się gotować!

Braliśmy udział w KAMPANII "ZDROWIE JEST SMACZNE"
PROMUJACEJ ZDROWE ŻYWIENIE WŚRÓD DZIECI W PSZCZYŃSKICH SZKOŁACH

Współpracujemy
Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!