Wycieczki regionalne klas 5
W ostatnim tygodniu klasy 5, które realizują edukację regionalną, wybrały się na wiosenną wycieczkę do Pszczyny. Pierwszym punktem programu były warsztaty kulinarne w Restauracji BROVAR 16. W ramach warsztatów uczniowie zwiedzili restaurację "od kuchni", poznali proces pieczenia chleba i uczestniczyli w nim, uczyli się parzyć różne rodzaje kaw oraz przygotowywać dla siebie mieszanki napojów.
Drugim punktem było zwiedzanie Muzeum Prasy Śląskiej im. Wojciecha Korfantego. Tam pan Aleksander Spyra opowiedział o eksponatach zgromadzonych w Izbie u Telemanna i zagrał na pozytywie, opowiadział historię gazet na Śląsku oraz przybliżył postacie związane z drukiem. Opowiedział też, dlaczego muzeum nosi imię Wojciecha Korfantego.
Ostatnim punktem wycieczki był słodki poczęstunek, czyli lody.
[KP]
Wycieczka klasy 5b
Wycieczka klasy 5a