Mikołaj i Wigilia w klasach drugich

W ramach realizacji programu „Drugoklasistów wędrówki po regionie” w dniu 6 grudnia, czyli w dniu św. Mikołaja, wybraliśmy się do Pijalni Czekolady Mount Blanc w Wiśle i wzięliśmy udział w świątecznych, czekoladowych warsztatach. Podczas naszego pobytu dowiedzieliśmy się jak przygotowuje się czekoladę od podstaw, mieliśmy okazję degustować ziarno kakaowca oraz trzy rodzaje belgijskiej czekolady do picia: deserową, mleczną i białą, a także mogliśmy eksperymentować z różnymi dodatkami i kształtami, tworząc swoje unikatowe czekoladowe arcydzieła. Przygotowaliśmy także ozdobne, świąteczne opakowania, w które zapakowaliśmy przygotowane słodkości. To była kolejna wycieczka, z której wróciliśmy bogatsi w wiedzę i doświadczenia. Pobyt w Wiśle wprowadził nas także w świąteczną, piękną atmosferę. Kolejne dni upłynęły nam pod znakiem przygotowań do klasowych Wigilii. Ozdobiliśmy klasę świątecznymi pracami plastycznymi i ubraliśmy naszą klasową choinkę. Znalazły się na niej samodzielne przygotowane ozdoby oraz łańcuch. W dzień Wigilii składaliśmy sobie życzenia, łamaliśmy się opłatkiem oraz śpiewaliśmy kolędy. To był dla nas dzień pełen radości i wzruszeń. To był piękny dzień i niezapomniany grudzień.

[GN]

Współpracujemy
Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!