Projekt WARZYWA I OWOCE WOKÓŁ NAS w klasach I
W ramach realizacji tygodniowego bloku tematycznego o zdrowym odżywianiu, uczniowie klasy I a i I b poznawali różne możliwości wykorzystywania warzyw i owoców. Przede wszystkim podstawowym zadaniem było uświadomienie sobie – jak można dbać o swoje zdrowie poprzez właściwe odżywianie się w codziennym życiu.
Pierwszym ciekawym zadaniem obu klas, było wykonanie zwierzątka/ stworka z kawałków wybranych warzyw i owoców. Stanowiło to okazję do rozpoznawania warzyw i owoców po dotyku, nazywanie ich oraz kreatywne ich wykorzystanie.
Kolejnego dnia uczniowie klasy 1 a wykonali klasową sałatkę warzywną. Każde dziecko przyniosło do szkoły wcześniej przygotowane warzywa. Uczniowie przede wszystkim ustalili podstawowe zasady higieny i czystości sporządzania posiłków. Następnie dzieci wspólnie wykonały sałatkę: kolejno przygotowały składniki, wrzuciły je do miski, wymieszały i przyprawiły. Oczywiście zadaniem każdego było skosztowanie wspólnego dzieła. Sprawiło to wszystkim radość i zachętę do zdrowego sporządzania takich posiłków w domu.
W tym samym dniu, uczniowie klasy 1 b, wykonali przepyszny posiłek: sok z przyniesionych do szkoły owoców i warzyw. Również zadbali o podstawowe zasady czystości i higieny. Uczniowie poznali działanie sokowirówki, przyjrzeli się budowie, a następnie kolejno przeciskali przygotowane owoce i warzywa przez urządzenie. Przekonali się, że to nic trudnego. Następnie każdy napił się soku domowej roboty, dzieci oceniały różnice między sokiem kupionym w sklepie, a wykonanym własnoręcznie.
Podsumowaniem bloku tematycznego o zdrowym odżywianiu było sporządzenie zdrowej, pysznej kanapki przez wszystkich uczniów klas pierwszych. Były do tego potrzebne : chleb, sałatka, pomidory, ogórki, rzodkiewki, jajka gotowane i inne przyniesione składniki. Po zaprezentowaniu swoich kanapek, każdy ochoczo zjadł i zakosztował „kanapkowej słodyczy”.
[MB]