Dzień zdrowego śniadania
8 listopada obchodzony jest Dzień Zdrowego Śniadania. W tym dniu warto sobie przypomnieć, jaką wartość ma zdrowe śniadanie i co powinniśmy sobie przygotować, żeby nasze śniadanie było zdrowe.
W tym dniu w naszej szkole zjawiły się specjalistki żywieniowe - panie dietetyczki Ania i Aldona. Podczas dwóch spotkań opowiedziały, co to jest zdrowe odżywianie, ile i w jakich ilościach powinniśmy jeść posiłków dziennie oraz co powinno się znaleźć na naszym stole.
Uczniowie segregowali pożywienie na zdrowe i niezdrowe. Chętni mogli otrzymać przepisy na daktylową nutellę albo chrupki z ciecierzycy.
Bogaci w nowe informacje uczniowie wszystkich klas na lekcjach zjadali zdrowe śniadania. Tworzyli wesołe kanapki, zjadali wartościowe musli, przygotowywali kolorowe sałatki a nawet projektowali koszulki ze zdrowymi hasłami oraz przygotowywali gazetki o witaminach.
[KP]