Stołówka
Stołówka mieści się na parterze szkoły. Jest miejscem przeznaczonym do spożywania posiłków przygotowanych przez kuchnię.
Godziny wydawania posiłków wyznacza dyrektor:
- śniadanie dla przedszkolaków - godz.9:00
- obiad dla uczniów szkoły - godz. 11:30
- obiad dla przedszkolaków - godz. 12:00
- obiad dla uczniów szkoły - godz. 12:35
- podwieczorek dla przedszkolaków - godz. 14:00
Aktualny jadłospis wywiesza się również w miejscu widocznym i ogólnodostępnym na parterze szkoły.
JADŁOSPIS
Poniedziałek 02.10.2023
Śniadanie: bułka z pasztetem(1,5), herbata, *ogórek zielony
Obiad: grochówka(3,5), makaron z serem i masłem(1,5), kompot
Podwieczorek: wek z masłem, jabłko(1,5)
Wtorek 03.10.2023
Śniadanie: zupa mleczna(1), chleb z masłem(1,5), *gruszka
Obiad: rosół z lanym ciastem(2,3,5), eskalopki, ziemniaki, surówka z marchewki( 2,5), kompot
Podwieczorek: banan, paluch kukurydziany
Środa 04.10.2023
Śniadanie: szwedzki stół: szynka, jajko, ogórek zielony(1,2,5), herbata,* mandarynka
Obiad: zupa pomidorowa(3,5), placki ziemniaczane ze śmietaną, śliwka(1,2,5), kompot
Podwieczorek: babka biszkoptowa(2,5)
Czwartek 05.10.2023
Śniadanie: bułka kukurydziana z serem żółtym(1,5), kakao(1)* jabłko
Obiad: rosół z makaronem(2,3,5), pieczeń wieprzowa, ziemniaki, kapusta czerwona(5), kompot
Podwieczorek: mus jabłkowy, ciasteczka be - be(5)
Piątek 06.10.2023
Śniadanie: kanapki z pastą z twarożku(1,5),herbata,* nektaryna
Obiad: krem jarzynowy(1,3,5), kopytka z masłem(1,2,5), kompot
Podwieczorek: kajzerka z ogórkiem zielonym(1,5)
Poniedziałek 09.10.2023
Śniadanie: kiełbasa na gorąco, chleb z masłem(1,4,5), herbata, *papryka
Obiad: kapuśniak(3,5), naleśniki z dżemem niskosłodzonym lub serem(1,2,5), kompot
Podwieczorek: rogal z masłem(1,5)
Wtorek 10.10.2023
Śniadanie: zupa mleczna(1), chleb z masłem(1,5), herbata, *jabłko
Obiad: rosół z zacierką(2,3,5), kotlet w płatkach, ziemniaki, kalafior(2,5), kompot
Podwieczorek: ciasto z galaretką(2,5)
Środa 11.10.2023
Śniadanie: pieczywo mieszane z miodem(1,5)herbata, *marchewka
Obiad: krupnik(3,5), gołąbki w sosie pomidorowym(1,5), kompot
Podwieczorek: jogurt, krakersy(1,5)
Czwartek 12.10.2023
Śniadanie: grahamka z dżemem niskosłodzonym(1,5), kawa zbożowa(1), *arbuz
Obiad: rosół z ryżem(3,5)bogracz z kluseczkami i bułką(2,5), kompot
Podwieczorek: drożdżówka(5)
Piątek 13.10.2023
Śniadanie: kanapki z pastą z tuńczyka(1,2,5,6), herbata *ogórek zielony
Obiad: krem pieczarkowy(1,3,5), jajko sadzone, ziemniaki, mizeria(1,2,5), kompot
Podwieczorek: banan
Składniki alergizujące: mleko /białko mleka(1)/; jaja/białko jaja kurzego(2); seler(3);
musztarda /gorczyca(4)/; pieczywo, makaron, kasze /gluten(5)/; ryby(6); orzechy(7)
*przekąska pomiędzy posiłkami
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
W roku szkolnym 2023/24 bierzemy udział w "Programie dla szkół" realziowanym przez Agencję Rynku Rolnego.
Dzieciom uczestniczącym w „Programie dla szkół” w trakcie wybranych tygodni roku szkolnego udostępnia się bezpłatnie co najmniej 3 razy w tygodniu:
- świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia),
- mleko i produkty mleczne.
Asortyment produktów dostępnych w Programie jest szeroki, tj. dzieci mogą otrzymać jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, soki, marchewki, rzodkiewki, paprykę słodką, kalarepę, pomidorki, a także mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne. Katalog produktów w ramach Programu w roku szkolnym określa Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w rozporządzeniu.
Ponadto, w ramach Programu dzieci uczestniczą także w specjalnych zajęciach edukacyjnych realizowanych zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej.
Głównym celem „Programu dla szkół” jest kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych dzieci, poprzez zwiększenie spożycia owoców, warzyw oraz mleka i produktów mlecznych w codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez realizowane działania edukacyjne w ramach Programu.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zdrowo się odżywiamy! Uczymy się gotować!
- Kanapki klasy III - 21.01.2016r.
- Warzywa i owoce wokół nas klasy I - 23.11.2015r.
- Zdrowo jem, jestem zdrów IIb - 27.10.2015r.
- Wiem, co jest zdrowe w IIa - 20.10.2015r.
- Motylki robią sok owocowo - warzywny - 08.10.2015r.
- Owocowy dzień w przedszkolu - dzień gruszki - 02.10.2015r.
- Owocowe szaszłyki w przedszkolu - 24.09.2015r.
- Klasa Ib piecze rogaliki drożdżowe - 15.05.2015r.
- Pieczenie rogalików w klasie Ia - 13.05.2015r.
- Wycieczka klasy II do Chlebowej chaty - 12.05.2015r.
- Przygotowujemy tradycyjne makówki pod kierunkiem Pani Sołtys - 9.12.2014r.
- Dzień zdrowego śniadania - 4.11.2014r.
- Wycieczka klasy II do gospodarstwa specjalizujacego sie w produkcji marchwi - 25.09.2014r.
- Pieczenie chleba w kalsie III - 24.09.2014r.
- Zdrowa sałatka jarzynowa klasy II - 22.09.2014r.
- Przedszkolaki robią sałatkę owocową
- Sałatki pierwszoklasistów
- Sałatki owocowe klasy II
- Klas III przygotowuje zdrowe sałatki
- Zdrowe przedszkole
- Poznajemy zdrowotne i lecznicze właściwości miodu
- Potrafimy upiec pyszne ciasteczka
- Odwiedzamy DANONE
- Świetnie gotujemy - sukces naszych uczennic w konkursie "Mała Chochla"
Braliśmy udział w KAMPANII "ZDROWIE JEST SMACZNE"
PROMUJACEJ ZDROWE ŻYWIENIE WŚRÓD DZIECI W PSZCZYŃSKICH SZKOŁACH