Kucharskie zabawy III b w Patio Con Gusto

30 listopada uczniowie klasy III b byli gośćmi restauracji PATIO CON GUSTO w Pszczynie. Podczas spotkania z właścicielem i pracownikami restauracji poznali tajniki prowadzenia usług gastronomicznych. Na początku dzieci zostały przywitane słodkim poczęstunkiem przy pięknie zastawionych stołach. Następnie mieli okazję zobaczyć życie restauracji "od kuchni", zarówno dosłownie, jak i w przenośni. Z bliska mogli zobaczyć różne urządzenia, pomieszczenia oraz pracę, jaką wykonują kucharze, kelnerzy, menagerowie. Największą jednak atrakcją było przygotowanie w grupach, pod okiem szefów kuchni, różnych potraw. Przed przystąpieniem do pracy każde dziecko otrzymało niespodziankę - siatkę pełną prezentów, m.in. fartuszek oraz nóż. Jedna grupa robiła pyszne rogaliki z białym makiem i marmoladą, druga przygotowała sałatkę z dyni i ananasa w trzech odsłonach. Trzecia grupa wyczarowywała sałatki i surówki z różnych warzyw i owoców. Opiekunowie grup czyli kucharze, nauczyli dzieci jak prawidłowo trzymać nóż, by nie zrobić sobie krzywdy, jak obierać i kroić warzywa, owoce i zioła oraz jak wykonać dekorację potrawy. Po wykonaniu zadań i uprzątnięciu stanowisk pracy nastąpiła degustacja. Wszystkie dzieci chętnie kosztowały potrawy przyrządzone przez kolegów. Największym powodzeniem cieszyły się pięknie udekorowane rogaliki. Na zakończenie dzieci wręczyły pracownikom przygotowane wcześniej podziękowania.

Serdecznie dziękujemy P. Łukaszowi Koziołowi i wszystkim pracownikom restauracji PATIO CON GUSTO za perfekcyjnie przygotowane warsztaty oraz miłe przyjęcie.

[MB]

Współpracujemy
Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!