Wycieczki regionalne klas 5

W ostatnim tygodniu klasy 5, które realizują edukację regionalną, wybrały się na wiosenną wycieczkę do Pszczyny. Pierwszym punktem programu były warsztaty kulinarne w Restauracji BROVAR 16. W ramach warsztatów uczniowie zwiedzili restaurację "od kuchni", poznali proces pieczenia chleba i uczestniczyli w nim, uczyli się parzyć różne rodzaje kaw oraz przygotowywać dla siebie mieszanki napojów.

Drugim punktem było zwiedzanie Muzeum Prasy Śląskiej im. Wojciecha Korfantego. Tam pan Aleksander Spyra opowiedział o eksponatach zgromadzonych w Izbie u Telemanna i zagrał na pozytywie, opowiadział historię gazet na Śląsku oraz przybliżył postacie związane z drukiem. Opowiedział też, dlaczego muzeum nosi imię Wojciecha Korfantego.

Ostatnim punktem wycieczki był słodki poczęstunek, czyli lody.

[KP]

Wycieczka klasy 5b 

 Wycieczka klasy 5a 

Współpracujemy
Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!